Ciasta i ciastka idealne na jesień

21 października 2019

Jesienna chandra? Może coś słodkiego na poprawę nastroju? Sprawdź sezonowe ciasta i ciastka, które umilą popołudnia i coraz dłuższe, jesienne wieczory!

Klasyczne ciasta z jabłkami - jabłecznik i szarlotka

Jesień to sezon na jabłka – jeśli szukasz klasycznych ciast na tę porę roku, postaw na szarlotki i jabłeczniki! Czym różnią się te dwa, z pozoru podobne wypieki? Przede wszystkim – rodzajem ciasta. Klasyczna szarlotka to ciasto kruche, ewentualnie półkruche, z kolei jabłecznik może mieć spód z ciasta drożdżowego, francuskiego czy biszkoptu.

Szukasz wybornego, sezonowego ciasta z jabłkami? Zapraszamy do Cukierni Hania – przygotowujemy wypieki z najlepszych składników, zgodnie z autorskimi, tradycyjnymi recepturami.

Tradycyjne ciasta śląskie

Tradycyjne, śląskie ciasta to doskonała propozycja na jesień. Klasyczny kołacz jest sycący, a zarazem wyjątkowo smakowity – połączenie drożdżowego ciasta, klasycznego nadzienia serowego, makowego bądź jabłkowego i charakterystycznej kruszonki sprawia, że jest on idealnym dodatkiem do każdego, jesiennego przyjęcia. 

Poza wariantu z sezonowymi jabłkami, na jesień polecamy również kołacz z makiem – odwiedź jedną z naszych cukierni i spróbuj tradycyjne, śląskie ciasta z blachy!

Sezonowe tartoletki z owocami

Delikatne tarty z owocami to idealna propozycja na jesień! To niewielkie, słodkie przekąski, idealne do serwowania z kawą czy herbatą. Pyszne owoce, takie jak maliny, przypomną Ci o słonecznym lecie, a najlepsze składniki wykorzystane do przygotowania spodu ciastka gwarantują jego wyjątkowy smak i odpowiednią kruchość, dzięki której mini tarta wręcz rozpływa się w ustach!

Tartoletki z sezonowymi owocami znajdziesz w regularnej ofercie Cukierni Hania – odwiedź jeden z naszych punktów firmowych na Śląsku i daj się zaskoczyć kompozycją smakową, dopasowaną do pory roku!

Sernik francuski – na każdą okazję

Delikatny, rozpływający się w ustach sernik francuski to ciasto idealne na jesień – i każdą inną porę roku! Jego puszysta, kremowa konsystencja i lekka, słonawa nuta smakowa sprawiają, że wypiek ten cieszy się ogromną popularnością, niezależnie od sezonu.

Co wyróżnia nasz autorski sernik francuski? Wypiekamy go z wysokiej jakości sera, pochodzącego prosto z Francji, wytwarzanego w małej, rodzinnej firmie. To dzięki niemu nasz sernik ma tak unikalny i niepodrabialny smak – jesteśmy jedynymi odbiorcami wchodzącego w jego skład sera w Polsce!

Zobacz pozostałe aktualności